Púpavový sirup

Ingrediencie :

1,5 l vody
1 kg cukru
300 púpavových kvetov
1 ks citrón
1 čl kyselina citrónová

Postup:

Kvietky zalejeme vychladnutou prevarenou vodou, pridáme citrón a necháme prikryté na chladnom mieste aspoň 24 hodín. Na druhý deň precedíme cez jemnú látku a snažíme sa vyžmýkať do poslednej kvapky.
Šťavu dáme do hrnca, pridáme cukor a pomaly privedieme do varu, pravidelne premiešame,aby sa cukor dobre rozpustil.
Aby mal sirup lepšiu trvanlivosť, pridáme kyselinu citrónovú. Necháme zopár minút prevariť ,ak chceme hustejší, môžeme aj dlhšie.
Hotový sirup nalejeme do čistých fliaš a odložíme na tmavé chladné miesto.

Púpavový sirup sa skvelo hodí ako zdravá prísada do teplých čajov, ale aj studených limonád. Púpava totiž zvyšuje obranyschopnosť a môže poslúžiť ako prevencia pred chrípkou či nádchou.
Pomáha dokonca aj pri žalúdočných problémoch. Ide o veľmi prospešnú jarnú rastlinu.

Pripravte si ideálnu medicínu na sychravé dni:)

vložila: